Over ons

“Als u wilt weten waar we vandaan komen, zal ik het u zeggen: van het goed zichtbare eiland Ithaka onder de Neion. En de zaak die ik aanroer raakt mij persoonlijk.” (Homerus, Odyssee)


De Sirene

1 toestel om scherpe en doordringende geluidssignalen te geven

2 [myth.] demonisch wezen, half vrouw, half vogel of vis, dat de voorbijvarenden door haar betoverend gezang probeerde te lokken en te doden

De naam Sirene heeft twee betekenissen. Zij verwijst zowel naar het toestel dat scherpe geluidsignalen afgeeft (in het oude pand van KoKo betekende het loeien van de Sirene gratis pils), als naar de Griekse mythologische wezens, half vrouw, half vogel. Zij zijn door hun gezang onweerstaanbaar voor passanten, zoals beschreven staat in de Odyssee van Homerus;

“Daarna sprak de machtige Circe: ‘ Luister goed, naar wat ik je zeggen zal; eerst zul je komen bij de Sirenen, die eenieder betoveren, die ze bezoekt. Wie in onwetendheid nadert en de stem van de Sirene hoort, keert nooit meer naar huis. De Sirenen betoveren hem door haar helder gezang.”


De Odyssee van Homerus is dan ook de hoeksteen van ons dispuut. De interesse voor Griekse mythologie uit zich in ons klassieke imago en de waarde die we hechten aan tradities. Een van die tradities is de jaarlijks terugkerende Kerstborrel. De kroeg wordt dan omgetoverd tot een glitterende en schitterende kerststal waar menig student onder het genot van een speciaalbiertje samen met Sirene de kerstvakantie inluidt.

Maar natuurlijk is dit niet het enige wat Sirene tekent. Iedere woensdag komen wij bij elkaar om samen gezellig een hapje te eten alvorens we naar de kroeg en de stad gaan. Ook buiten de woensdagavonden om wordt er vaak afgesproken om samen dingen te organiseren of naar de stad te gaan. Sirene onderscheidt zich in Maastricht door haar externe karakter, want zowel binnen als buiten Maastricht zijn we actief. La Copa met Sunergos, het ULV hockeytoernooi met Heerenhuis Adrianus, een vrouwenborrel met Les Sacripantes, Coupe de Tempeliers met OHM Que Pasa en Ambihockey met Mezekouw zijn slechts enkele voorbeelden van de externe activiteiten die we het afgelopen jaar hebben ondernomen.

Natuurlijk is er naast al deze activiteiten ook genoeg ruimte om eens lekker te luieren en te relaxen. Een weekendje met Sirene betekent namelijk lekker eten, sporten, lachen, films kijken en ontspannen. Daarnaast heeft Sirene een sterke mening, varen we onze eigen koers en zijn we altijd prominent aanwezig.  Maar bovenal zijn we natuurlijk een hechte vriendinnengroep die elkaar steunt en die tijdens en na de studententijd in stand blijft!